21 Kasım 2017 Salı

KIRIM TÜRKÜMÜYÜZ? YOKSA KIRIM TATARIMIYIZ?

KIRIM TÜRKÜMÜYÜZ? YOKSA KIRIM TATARIMIYIZ?


Bugün içimizdeki bazı kendini bilmezler bakın ne diyorlar: "Biz Tatarlar, esas Türkleriz; dolayısıyla, Tatar adımızı unutarak, sadece Kırım Türkleriyiz desek, daha doğru olur" diyorlar.

 Peki o zaman, biz Tatarlar esas Türklersek; Türkiye Türkleri yalandan Türkmü oluyorlar yani? Saçmalamayın kardeşim, Tatarlar ve Türkler bir Ağacın Dalları olan, kardeş Halklardır. Etle Tırnak gibiyiz bizler. Farklarımız, zenginliğimizdir.

Ayrıca, biz Tatarlar, Türkiyede sığıntı değiliz, Türkiyenin asli Vatandaşlarıyız. Unutmayın ki bizim Dedelerimizde Hem Çanakkale de, hem de İstiklal harbinde savaşmıştır. Benim Ailemden de bir çok şehit ve gazi vardır. Türkiye de Tatarlarda yaşıyor; bu objektif bir gerçektir.



Bu günkü Hükümetimizin Kırım politikası bellidir. Bu politikada, Ukrayna ya tam destek veriyor. Hem Hükümetimiz, Kırım Tatar milli Meclisini desteklemiş olsa bile; daha da ileri gidelim, Ukrayna ya savaş açıp, Kırımı basıp alsa bile; (Birzamanlar Kıbrısı aldığı gibi) Kırım yine Tatarların olmaz. Bir söz vardır ya, “Kimse binmeyeceği Eşeğe semer vurmaz” diye.

Bırakın Kırımı, Ülkemizdeki Kırım Derneklerinde bile, Tatar adımızın “T” sini bile andırmıyorlar. İki lafın birinde siz Kırım Türküsünüz diyorlar, sanki biz kim olduğumuzu bilmeyen Ahmaklarmışız gibi. Bence biraz gözümüzü açmamız gerekiyor. Kendi işimizi de, kendimiz halletmemiz gerek bence. Bir söz vardır ya; “Elin Damadı ile gerdeğe girilmez.” Diye.

Bizim gibi geri kalmış Ülkelerde Siyaset genelde, Mukaddes değerleri istismar yolu ile yapılıyor. Misal: Bir kısım Siyasetçiler, Mukaddes Dinimizi Siyasi malzeme yapıyorlar ve sadece kendileri gibi düşünenleri Müslüman zannediyorlar. Bir Kısım Siyasetçilerimizde, Diğer Mukaddes değerlerimizi Siyaset Malzemesi yapıyorlar. Misal: Şehit Cenazeleri vb. Bunları da her Şehit cenazesinde Siyaset yaparken görebilirsiniz. Ben şahsen bu insanlara sadece acıyorum; halkın gerçek sorunlarına çözüm üretmeleri ve biz bunları yapacağız diye siyaset yapmaları gerek bence. Birde bu acınası zavallılar, sanki Vatan Sevgisinin Patentini almış gibi, sadece kendi Siyasi görüşünden olanların Vatanını sevebileceğini zannediyorlar. Oysaki gerçekler bu yobaz düşüncelerden çok farklı. Şehitlerimiz genelde bizim gibi gariban kesimden çıksa da, yinede her evden çıkabiliyor. Ateş Parti sormuyor yani, hepimizi yakabiliyor.

Bizim meselemiz Qırım meselesidir. sorunumuzda Ruslar ve Ukrainlerledir; Farklarımız olsa da, Türkler  bizlerin Turan kardeşlerimizdir;



Tatarım dersem Hain, "Türk boyuyum" dersem Necip Milletmi olacağım?
Tatarlar kimsenin boyu - boyunduruğu değildir bence. Tatarlar ve Türkler bir ağacın dallarıdır ve kardeş Milletlerdir; ancak kardeşliği reddedip Asimilasyon yoluna giden olursa, işte kardeşliğimize ihanet eden asıl bunlardır.



Biz Tatarız diyoruz; ancak farklarımız olsa da, Türkler bizlerin Turan kardeşlerimizdir diyoruz. Ben şahsen, sadece birbirimize Millet ismi dayatmamamız gerektiğini düşünüyorum. Kardeşliğimiz nemize yetmiyor? Üstelik ortalık bu kadar düşman kaynarken.



Ben şahsen, Kardeş halklar arasında ayrımcılık - kafatasçılık yapan biri olsam, önce kendimi üçe bölüp parçalamam gerekir. Neden derseniz? Benim Dedem Qırım Kerç bölgesi kökenli, Keriş Tatarı, Kartanam (Babaannem) ise, Nogay Tatarı, sonuçta Babam, Keriş – Nogay melezi oluyor. Benim Annemde Türkmen; ancak Tatar halkında soy Atadan (Babadan) geçtiği için bende, Keriş Tatarıyım diyorum. Öz Vatanımda Kırım diyorum, Olay bu.

Bugün ben şahsen; Ne Tatarın, nede Türkmenin Asimile olmasını istemem; Bunlar Turan coğrafyasının incileridir; ancak bizim Kırım denen bir davamız var ve bu konulara da değinmeliyiz. Birazda Kırım için neler yapabiliriz bunu tartışalım.

Ruslarda bize, TATAR Adımızı dayatmıyor; bilakis en büyük TATAR ve TATAR lık Düşmanları Ruslardır. Halkımızı yıllardır sürgün ve soykırımlarla yok etmeye çalışıyorlar. Kırımdaki Atalarımızın mezarlarını bile kazıdılar! Siz neden bahsediyorsunuz? Bugün kalan Tatarları da, asimile etmeye çalışıyorlar. Unutmayın, Asimilasyonda bir soykırım çeşididir.

Sözlerimi, Rahmetli Şehidimiz ve Bilim Adamımız, Prof, Dr. Bekir Sıtkı Çobanzade nin bir şiiri ile noktalamak isterim.

Tarih: 21. Nisan. 2010

Cazgan: Cihangir BORAN
ANKARA – Polatlı – Saqarya (Tırnaqsız) köyü.


Zavallı Türük

Zavallı Türük, bahtsız tuvgan
Seniñ de cıldızın tıñ bermiy urgan

Keçmişiñ aytmayım, közlerim iye.
Tarihiñ açmayım, cüregim küye..

Cadlarnıñ qoluna tüştü mü sarayıñ,
qarardı, silindim cıldızlı ayıñ..

Arabı, Acemi yalancı dostuñ
Neçün sen olarnı koşuda ozduñ...

Bir sürü düşmanıñ, uçun düşmanıñ
Bira dep içeler zavallı qanıñ.

Paşalar, agalar, o hanım beyler
Bir talay esirik, qoluñda neyler..

Coluñdan ettiler, dogru coluñdan
Tiliñni aldılar qaruvsuz qoluñdan..

Cahilsiñ özüñnü añlayalmadıñ.
Özüñnü körüp de cılayalmadıñ..

Barbarsın: Her yerde özüñni aşadın
Cadlarga ballarıñ aşatıp caşadıñ..

Cadlarnıñ qaşına urulgan ediñ
Cadlarnıñ tahtına qurulgan ediñ..

Seniñ de bar edi atadan qalgan,
Qaruvlu bir tiliñ, vatılmaz qalqan.

Altı yüz cılda tek qışnı kördüñ,
Altı yüz cılda qaltırap cürdüñ..

Osmanlı Devleti ne yalan bir söz!
Ne yañlış köre eken qaruvsuz bir köz..

Devletiñ seniñ zavallı Türük
Yüzlerce yıllar acı öksürük!

Bir künçük kelir de uyanır mekensin?
Öz tuvgan tiline dayanır mekensin?

Qaraman çobanı, o adsız Yörükler
Oñmagan kişiler, kerçekçi Türükler

Turar mekenler qurtuluş körüp,
Türükçe aytıp, Türükçe ökürüp.

Bu künüñ qarangı, menimkidayın
Kün bata, qar cava beklegensayın..

Qabe'de başkası Qur'an'nı algan,
Peygamber bir deren yuquga dalgan..

Mescidler tozlana, örümcek üre,
Minberni körülmez qurtçuklar kemire,

Bir Urum uzaqda tarihiñ yaza
Barbarlar tarihi adını qaza..

Bir osal süyünç bar, avcılar betinde
Tizilşip turalar kiyikniñ çetinde

Bir menmen uzakta duvañnı etken,
Tuvganıñ, seniñmen ölümge ketken.

Bir menmen qolumnu kökke köterip
Ümütke ölmez dep ümütler berip.

Bir menmen cılaycaq yaz, qış, bahar..
Bir menmen, qardaşıñ, men Pis Tatar!

Bekir Sıdqı Çobanzade
Budapeşte, 30.01.1919

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder