21 Kasım 2017 Salı

KONYA SEÇME KÖYÜ KURULUŞU VE TARİHİ



KONYA SEÇME KÖYÜ KURULUŞU VE TARİHİ
Seçme köyü, Konya’nın Çumra ilçesine bağlı olup, ilçenin batısında yer almaktadır. Köy, Konya merkez ilçeye 52 km mesafede ve Çumra ilçesinin 23 km batısındadır. Köyün doğusunda İçeri Çumra ve Alibeyhöyüğü, batısında Kavak ve Çatören köyleri, kuzeyinde Çarıkları ve kuzeybatısında Kayıhöyük, güneyinde Ahmediye ve Süleymaniye köyleri ile komşudur.
Köyün kuruluş tarihi ile ilgili kesin bir tarih belirtilmemekle birlikte, 1877-78 Osmanlı Rus Harbi sıralarında veya ondan hemen sonraki dönemde Kırım’ın Kerç kasabasından Romanya’ya göç ederek Köstence vilayetine gelip yerleşen Kırım Tatarlarınca 1890 yıllarında kurulmuştur. Köyün ilk kurucularının Köstence’nin Karamık köyünde yerleşik halde oldukları rivayet edilmekle birlikte, burada ne kadar süreyle kaldıkları konusunda bir bilgi mevcut değildir.
Köyün kurucularının dini eğitimli kimselerden (Hocalar) meydana geldiği ve köyün adını kendileri seçtikleri için Seçme olarak kaldığı rivayet ediliyor. Köyün şimdiki yerinde Selçuklu ve Romalılar dönemleriine ait kalıntılar bulunduğundan, burasının kendisinden daha önce başka medeniyetlere ev sahipliği yaptığı anlaşılıyor.
Köyün nüfusu halen 170 civarında olup; köy evleri genelde taş ve kerpiçten imal edilmiştir. Köyde kadastro çalışmaları 1963 yılında tamamlanmıştır. Köyde sulama kooperatifi mevcut olup, yer altı kuyuları vasıtasıyla hububat ve şeker pancarı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Sulanmayan alanlarda ise daha ziyade kuru tarım (buğday, arpa) yapılmaktadır.
Tarımsal alanda gelirin nüfus artışına bağlı olarak azalması sonucu eğitim ve iş temini gibi sebeplerle Seçme köyünden dışa doğru bir nüfus hareketi ve göç söz konusudur.
Seçme köyünde ilkokul halen üçüncü sınıfa kadar bir öğretmenle devam ettirilmektedir. Eğitim dördüncü sınıftan itibaren yakın ilçeye veya Konya Merkez ilçeye giderek devam ettirilmektedir. Seçme köyünün tamamı okur yazar olup, üniversite mezunu olanlar ve bu arada Konya’daki Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. İsmet Ersöz, Fen Edebiyat Fakültesi’nden Doç.Dr. Mustafa Ersöz gibi öğretim üyeleri yaynında çeşitli kamu ve özel sektör kuruluşlarında görev yapan öğretmen, subay, astsubay gibi üniversite mezunları vardır.
Köylünün genel ekonomik seviyesi orta olup; kendi kendine yere bir gelire sahiptir.
Köyün tarihi ile ilgili olarak anlatılanlara göre çok sayıda kimsenin 1. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşlarına iştirak etmişler ve pek çoğu bir daha köyüne geri dönememiş ve şehit olmuşlar.
Kırım Tatar kültürüne ait pek çok gelenek halen Seçme köyünde canlılığını muhafaza ederek devam ettiriliyor. Köyde toylar eskiden beri bir hafta olarak devam etmekte olup; genellikle Pazartesi gününden sogum soyularak başlanan toylar Cumartesi veya Pazar günü sona ermektedir. Kırım Tatar yemek kültürünün bütünüyle var olduğu köylerden olan Seçme’de köbete, cantık, ulkum, keşmeşe, katlama gibi hamur işleri hâlâ yapılıp yenmektedir. Köyde Kırım Tatar çöl şivesi hemen her yaş grubundan köylülerce konuşulmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder